6 eenvoudige tips om uw bedrijf veilig te houden

Medewerkers zijn mensen. En waar mensen werken worden nu eenmaal fouten gemaakt.

59% van de datalekken zijn te herleiden tot iets wat een medewerker deed (of niet deed), wat aanleiding gaf tot misbruik van (persoons) gegevens of een cyberaanval.

Om cybercriminelen buiten te sluiten, moet u het beveiligingsbewustzijn in uw bedrijf vergroten en de toepassing ervan in uw bedrijfscultuur inbouwen, zodat het handhaven van digitale beveiliging net zo routine wordt als het maken van koffie.

Wij geven u alvast een paar tips.

1. Gebruik complexe wachtwoorden:

Elke medewerker, inclusief het management, moet een alfanumeriek wachtwoord gebruiken dat ze nog niet eerder hebben gebruikt. Wachtwoordkluizen kunnen helpen om ervoor te zorgen dat wachtwoorden nooit worden vergeten.

2. Verifieer onbekende personen:

Niet bekend met ‘Petra van de administratie’ die heeft gebeld om gevoelige informatie te vragen? Controleer de identiteit van de beller en toegangsrechten voordat u informatie vrijgeeft. Hackers spelen graag in op ons verlangen om behulpzaam te zijn.

3. Standaard versleutelen:

mensen zetten regelmatig gegevens over naar een laptop of smartphone, zodat ze efficiënter kunnen werken. Helaas kan deze apparatuur gemakkelijk worden gestolen. Stel besturingssystemen in om gegevens standaard te versleutelen, zodat ze onbruikbaar zijn wanneer ze in verkeerde handen terecht komen.

4. Bescherm draagbare apparaten:

Laptops en mobiele telefoons moeten altijd een wachtwoord vereisen en na korte tijd automatisch vergrendelen. Laat ze nooit onbeheerd achter in auto’s, bussen, toiletten enz. en neem ze mee als handbagage wanneer u reist.

5. Stel persoonlijke gebruiksregels in:

hoewel je misschien websites die de productiviteit negatief beïnvloeden, zoals Facebook hebt geblokkeerd, wat zijn de regels met betrekking tot games, videostreaming of winkelen? En hoe zit het met eigen software installeren? Wanneer zakelijke computers voor persoonlijk gebruik worden gebruikt, heeft de beveiligingswaakzaamheid de neiging af te vlakken, wat resulteert in onbedoelde malware-installatie en een verhoogde kans op datalekken.

6. Onderwijs medewerkers:

Digitale veiligheidsbedreigingen veranderen regelmatig, en mensen voelen zich op hun gemak met een bepaald niveau van gevaar, denkend ‘het zal mij nooit gebeuren’. Eens per maand een gesprek van 5 minuten kan de barrière zijn die hackers buiten de deur houdt.

Startonderwerpen om uw werknemer te onderwijzen:

Links in e-mails – Hackers sturen vaak e-mails die eruit zien alsof ze van uw bank of ander betrouwbaar bedrijf zijn. Zorg ervoor dat u de link controleert door er met uw muis overheen te gaan, de link naar de website wordt dan zichtbaar en u kunt deze controleren voordat u door klikt. Dit staat bekend als ‘phishing’.

Pop-ups van technische zwendel – Let op voor pop-ups die aangeven dat uw computer is geïnfecteerd en dat u een telefoonnummer moet bellen of software moet downloaden.

E-mailbijlagen – Open nooit zonder twijfel een onbekende bijlage, ook niet van mensen die u kent en vertrouwt, scan altijd op malware voordat u deze opent.

Ontdek wat wij voor u kunnen doen.

Als ICT dienstverlener met jarenlange ervaring op het gebied van beveiliging in het MKB kunnen wij u helpen met uw ICT veiligheid. Benieuwd hoe wij u kunnen helpen met het vergroten van de beveiliging in uw bedrijf? Wij staan u graag te woord in een adviesgesprek. Neem contact met ons op via email; info@generalgroup.nl of per telefoon: 0183-309104.